Sclerosis Multiplexes Emberek III. Világnapja

Sclerosis Multiplex: magasba szálltak a remény léggömbjei

Szerda rendezték meg világszerte a Sclerosis Multiplex betegségben szenvedő emberek világnapját. Pontban, délben Szombathelyen is elengedték a remény léggömbjeit.

2011. május. 25. szerda | Szerző: Tersztyánszky Krisztina

Az SM-es Emberek Világszövetsége jelölte meg május utolsó szerdáját világnapként. A rendezvénnyel  a fiatal felnőttek egyik leggyakoribb, ma még gyógyíthatatlan idegrendszeri megbetegedésére kívánják felhívni az emberek figyelmét.

Magyarországon az idén először minden SM egyesület a saját székhelyén ünnepelte meg az alkalmat. Szombathelyen a városháza előtt gyűltek össze a betegek és az érdeklődők. Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: Szombathely büszke lehet rá, hogy az országban elsőként itt alakult  Sclerosis Multiplex klub, majd egyesület. Mindez elsősorban dr. Mészáros Erzsébet főorvos asszonynak köszönhető, aki már fiatal orvosként elkezdett kiemelten foglalkozni ezzel a betegséggel. Később pályázatot is írt a témában, s a nehézségek ellenére megszervezte az SM betegek gondozását.

A léggömbök nyolcezer hazai sorstársra hívták fel a figyelmet Fotó: Horváth Csaba

Dr. Mészáros Erzsébet, az egyesület orvos-szakmai vezetője arról beszélt, hogy bár a betegség a mai napig nem gyógyítható, a betegek állapotának stabilizálása, életminőségük javításának lehetősége sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben. Ebben pedig a kutató orvosok mellett nagyon nagy szerepük van maguknak a betegeknek is, akik  összefogtak saját érdekeikért és kiharcolták a különféle új kezelési lehetőségeket.

A főorvos asszony azzal biztatott, hogy a kutatások nagy lendülettel folynak, az orvosok egyre jobban megismerik a betegség hátterében levő folyamatokat, így nőttön nő a remény, hogy a fiatalon megbetegedő embertársaink élete már könnyebb lesz. A jelenlevők ennek a reménységnek a nevében engedték a magasba az SM világnap feliratú színes léggömböket.

Forrás: vasnépe.hu

Sclerosis Multiplexes betegek világnapján

Szerdán délelőtt a Városháza előtti téren a Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület tagjai is megtartották az SM világnapot. A megjelenteket dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, dr. Prugberger Emil és dr. Mészáros Erzsébet köszöntötték.
A Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület 2001. szeptember 28-án alakult meg az 1990-től működő 23 fős SM klub betegeinek elhatározásából. Jelenlegi taglétszámuk 75 fő. Kéthavonta tartják rendezvényeiket a Humán Civil Házban, ahol előadásokat szerveznek, különböző szakmai, életmódbeli, szociális kérdésekről, meghívott előadókkal. Az egyesület orvos-szakmai vezetője dr. Mészáros Erzsébet főorvos.
Az egyesület tagjai a megalakulásunk óta minden évben saját programmal vesznek részt az “Egészség – Hét” rendezvénysorozaton, és képviselik szervezetünket az “Országos SM-Napon”.
A Sclerosis Multiplexes Emberek Világnapját minden év május utolsó szerdáján tartják. Ezt a napot az MSIF (Multiple Sclerosis International Federation) az SM-es Emberek Világszövetsége jelölte meg. Ettől a betegségtől 2-2,5 millióan szenvednek a földön. Hazánkban 8-10.000 főre tehető a számuk.
Pontban délben a rendezvény résztvevői felengedték az SM Világnap feliratú léggömböket.

Forrás: szombathely.hu

Minden május utolsó szerdáján tartják az SM- betegek világnapját. Pontban délben Szombathelyen is felszálltak a remény léggömbjei.  Ez volt a Sclerosis Multiplexes Emberek III. Világnapi rendezvénye.

2-2,5 millióan szenvednek a földön Sclerosis Multiplexesben, hazánkban 8-10.000 főre tehető a számuk. Az egyelőre még gyógyíthatatlan betegség a fiatal felnőttek idegrendszerét támadja meg.

Szombathelyen 2001. szeptember 28-án alakult meg az 1990-től működő 23 fős SM klub betegeinek elhatározásából. Jelenlegi taglétszámunk 75 fő.

A mai megemlékezésen Dr. Puskás Tivadar polgármester arról beszélt, hogy Szombathely az a város, ahol az elsők között alakult meg a Sclerosis Multiplexes betegek egyesülete. Dr. Mészáros Erzsébet elévülhetetlen érdeme, hogy elkezdett a témával foglalkozni, 1977 táján már pályázatot írt róla, majd az ő közbenjárásával megalakult a klub- mondta.

A betegség ugyan még gyógyíthatatlan, de már számos olyan kezelés, rehabilitációs lehetőség van, melyekkel a betegek állapota stabilizálható, életminőségük javítható.

Dr. Prugberger Emil arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegség sokszor egy óra alatt, egy éjszaka alatt tör felszínre, s bár együtt lehet élni vele, mindent megváltoztat. Ezért nagyon fontos az összefogás, az egymás vigasztalása. Ezt jelképezik a remény léggömbjeinek magasba engedése is.

Ez a nap kötelez a múltat visszaidézni, és a reményteli jövőbe pillantani- fogalmazott Dr. Mészáros Erzsébet, az egyesület vezetője. Töretlenül nagy lendülettel folyik a kutatás, minden reményünk meglehet rá, hogy a betegség gyógyíthatóvá lesz- tette hozzá.

Forrás: westindex.hu

Kategória: Események | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük