Jó hangulatban telt az idei országos Sclerosis Multiplex Nap

Több mint egytucatnyi beteg képviselte a Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesületet a  Szolnokon múlt hét végén megrendezett SM napon. A szakmai program mellett sok  élménnyel is gazdagodtak.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei egyesület immár második alkalommal vállalta magára az országos találkozó megszervezését.

Furcsa Józsefné, a tíz éve működő vendéglátó szervezet vezetője elmondta: klubéletük nagyon aktív, az információ-áramlás, valamint a sorstársak közössége sokak életét megkönnyíti, pozitív hatással van rájuk. A vasi delegáció tagjai közül többen férjükkel, feleségükkel, családdal érkeztek a helyszínre, és már szombaton kora reggel elindultak a Tisza-parti városba. Jöttek a megyeszékhelyről, Sárvár környékéről.

Velük tartott dr. Mészáros Erzsébet alapító elnök és Barti Péterné, a Markusovszky kórház neurológiai osztályának főnővére is. A szolnoki egyesület már szombaton gulyáspartira hívta a vendégeket, este pedig szórakoztató műsor, kisvonatos városnézés volt a program.

Ugyanakkor a vasiak sem érkeztek üres kézzel, szerény ajándékkal köszönték meg vendéglátóik kedvességét. A másnapi találkozóra több százan összegyűltek a tiszaligeti sportcsarnokban, amelyet erre az alkalomra asztalokkal, székekkel rendeztek be a házigazda szervezők.

Az előadások sorában szó esett a rehabilitáció fontosságáról, az Sclerosis Multiplex betegek számára javasolt életmódról, a diétáról. Elismert szakemberek részéről hangzottak el a figyelmeztetések, miszerint a mozgás, a gyógytorna elengedhetetlenül fontos az ebben a betegségben szenvedők számára.

sm_nap_szolnok_2013A Sclerosis Multiplexben szenvedők minden évben találkoznak sorstársaikkal, idén Szolnokra mentek (Fotó: Papp László)

Az orvosi és ápolói referátumok mellett téma volt a fogyatékos emberek magyarországi helyzete is. A betegközösségek tagjai az előadóknak kérdéseket is feltehettek, nem is volt belőlük hiány.

A szervezők emellett délutáni programról is gondoskodtak az ország különböző pontjairól érkezett sorstársaik számára. A sok helyről érkező klubtagokat a Szigligeti Színház énekművésze, majd néptáncosok is szórakoztatták. Időközben persze vége-hossza nem volt az ismerkedésnek, barátkozásnak. Az országos SM napra általában valamennyi megye minden évben ellátogat, s ilyenkor rég látott ismerősök köszöntik egymást, vagy éppen új kapcsolatok alakulnak, barátságok szövődhetnek.

A Vas megyei egyesületnek ebben az évben nem sikerült pályázati pénzt szereznie az utazáshoz. Az útiköltéget az országos egyesület térítette, míg a szállást az egyesületi tagok maguk „vállalták be”. A Sclerosis Multiplex betegsége egyre több embert érint nem csak megyei, de országos viszonylatban is. Az ilyen jellegű találkozások erőt adnak, kikapcsolják az embert, elterelik gondolatait.

Tersztyánszky Krisztina – vaol.hu

Kategória: Események | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük